Pihalle vetoalusta?

Yleistä keskustelua salibandysta.
Post Reply
makez
Posts: 5
Joined: 7.11.2016 15:29

Pihalle vetoalusta?

Post by makez » 17.11.2016 13:34

Onko kokemuksia mistä saisi hyvän vetoalustan pihakäyttöön?
Pihalla alustana nurmikko johon olisi hyvä saada joku alusta minkä päältä voisi harjoitella vetoja yms.
Mietinnässä ollut jonkunlainen kumimatto, mutta vielä ei ole löytynyt paikkaa mistä tuollaisen saisi edullisesti. Kumimatto olisi siitä hyvä ettei tulisi helposti liukkaaksi vaan pito kenkien alla pysyisi hyvänä myös talvella, eikä myöskään menisi huonoksi sateesta. Alustan ei tarvitsi olla kooltaan hirveän iso, sen kokoinen että tuossa hyvin mahtuisi seisomaan ja laukomaan.

yksinine
Posts: 125
Joined: 23.10.2011 19:05

Re: Pihalle vetoalusta?

Post by yksinine » 17.11.2016 23:38

Minkä kokoisella budjetilla tätä oltaisiin toteuttamassa?
Minkä kokoinen alusta olisi tarkoitus rakentaa?
Minkä laista muovimattoa ajattelin alustaan? Itse laittaisin ihan sisätiloihin käytettävää muovimattoa mitä perus asunnoistakin löytyy.

Väitän että talvella alusta kuin alusta menee liukkaaksi, mikäli on sateen ja pakkasen armoilla. Hieman liukkautta voi ehkäistä toki tekemällä jonkin sortin katoksen päälle, tai pistämällä aina pressun alustan suojaksi kun alustaa ei käytetä. Toki jos alustasta pystyy tekemään kevyen niin voihan sen aina siirtää suojaan (kevyttä tuskin saa jos vähääkään isompaa on tekemässä).

Itse lähtisin asiaa miettimään ensiksi paljonko laukaisualustalle oikeasti tulee olemaan käyttöä. Mikäli käyttöä tulee olemaan paljon ja useamman vuoden niin silloin alustaan kannattaa sijoittaa. Muutoin lähtisin suosiolla tekemään hieman halvemmalla.

Jos hyvän ja aikaa kestävän alustan haluat niin harkkojen päälle kakkosnelosesta (painekyllästetty) runko ja tämän päälle vesivaneri. Siihen sitten muovimattoa pintaan.
Jos taas halvemmalla tai pienempää alustaa niin rungoksi voisi miettiä trukkilavaa.

Joka tapauksessa kun ulkokäytöstä puhutaan niin vesivaneri on ehdoton (pinnoittamaton vaneri on hetkenpäästä kiero), joskin vesivanerikin vääntyy jos sillä ei ole mitään rukoa allaan.
Halvimmillaan tuon toteuttaa ostamalla pelkän vanerin palan, ei montaa kymppiä maksa vaikka uusisi alustan kerran vuodessa.

makez
Posts: 5
Joined: 7.11.2016 15:29

Re: Pihalle vetoalusta?

Post by makez » 23.11.2016 09:15

Tosiaan ainakin näin alkuun voisi kyhäillä jotain edullisempaa ja pienempää alustaa ja katsoo sitten käytön määrän ja päivittää alustaa tarpeen tullen.

Melkein täytyy lähteä tuolla vesivanerista liikkeelle. Vanerin alle voisi rakennella pienen kehikon painekyllästetystä niin istuu peremmin nurmikon päälle ja nurmikkokaan ei (ehkä) kärsi ihan niin paljon. Tuohon vanerin päälle sitten jotain mattoa auttamaan pidon kanssa.

Mietin jo että saisiko jostain halvalla käytettyä kumimattoa, esim. kuntosaleilla käytettäviä, niin tuokin voisi riittää pelkästään näin alkuun.

leksa
Posts: 16
Joined: 20.4.2015 19:44

Re: Pihalle vetoalusta?

Post by leksa » 23.11.2016 11:55

Tuohon vanerin päälle voisi laittaa esimerkiksi vinyylimattoa. Sitä saa rautakaupoista ja jopa suht halvalla. On ainakin liukkaampaa kuin tuollainen kumimatto.

yksinine
Posts: 125
Joined: 23.10.2011 19:05

Re: Pihalle vetoalusta?

Post by yksinine » 24.11.2016 02:48

Rungon jos painekyllästetystä rakentaa niin käytännössähän tuo on jo ikuinen runko alustalle (varmasti kestää sen 10 vuotta vaikka nurmikon pinnassa kiinni).
Materiaaleja valitessa kannattaa huomioida erityisesti vesivanerin paksuus, mitä paksumpi sitä vähemmän vesivaneri menee mutkalle ja sen vähemmän se joustaa jalkojen alla. Henkilökohtaisesti alle 12mm vesivaneria en lähtisi projektiin edes harkitsemaan, 16mm on varmaan sellainen että ei vääntyile mihinkään jos runko on asiallisesti tehty.
Toki tuollaisella 12mm vanerillakin pärjää vallan mainiosti mikäli runko on vain rakennettu tiheäksi, jolloin ei alusta pääse painumaan sen päällä seisoessa.

Itse lähtisin panostamaan eurot tiheämpään runkoon (vesivaneri on helpompi uusia jatkossa kuin rakentaa uusi runko) ja säästäisin vesivanerin paksuudessa tyytymällä 12mm tavaraan. Ruuveissa ei myöskään kannata säästellä, eli jotain sään kestävää mallia suosiolla.
Kuvitteellisesti jos ajatellaan että alusta olisi 2400*1200mm ja rungon jaon tekisi 400mm välein, niin olettaisin että tulee varmasti todella vankka runko.

Alustan koon päättäisin itse vasta vanerikaupassa, saataivilla olevien levy kokojen mukaan. Jos sattuu jotain "jämä" paloja löytymään, missä on toinen puoli viallinen tai muutoin vaurioitunut niin saattaa saada suht edullisestikkin. Jonkin sortin laatuluokat näille vesivanereille oli olemassa ainakin 15 vuotta takaperin kun itse työharjoittelussa olin levy firmassa (ellei sitten ollut levyfirman oma keksintö "B-Laatu").

makez
Posts: 5
Joined: 7.11.2016 15:29

Re: Pihalle vetoalusta?

Post by makez » 24.11.2016 15:48

Ei tässä varmaankaan muuta kuin vanerikaupoille mars :)
Nopealla etsinnällä noiden valmiiden levyjen koko on juurikin 1250x2500mm. Tuohon päälle sitten vaikka vinyylimatto tai joku muu vastaava.

Mieleen tuli että maalin taakse olisi hyvä saada jonkunlainen isompi verkko johon ohilaukaukset pysähtyisivät (osumatarkkuus ei ihan vielä ole täyttä 100% :wink: ). Ei pallojen loputtua tarvitsisi aina rynnätä pensasaidan läpi naapurin puolelle hakemaan palloja.

Post Reply