"Ajatuksen nopeus vai juoksunopeus"?.

Yleistä keskustelua salibandysta.
Post Reply
Talisman
Posts: 2
Joined: 4.5.2015 20:22

"Ajatuksen nopeus vai juoksunopeus"?.

Post by Talisman » 11.8.2015 23:49

Kumpi teidän mielestä on tärkeempi ominaisuus pelaajalla salibandyssä. Vai onko se ripaus kumpaakin.

huollettava
Posts: 67
Joined: 1.1.2014 20:46

Re: "Ajatuksen nopeus vai juoksunopeus"?.

Post by huollettava » 12.8.2015 12:01

Oman pojun kohdalla huomannut, että kun pelaa koko ajan 2-5 vuotta vanhempiaan vastaan, niin ajatuksen nopeudella on todella suuri merkitys. Tarvitaan toki muutakin, eli pitää pystyä pelaamaan pää ylhäällä (mailataito/pallovarmuus) ja sijoittua oikein, jotta ajatuksen nopeudesta olisi jotain hyötyä. Lisäksi pitää uskaltaa.

Nyt kova treeni (yhdistettynä murrosiän alkamiseen) näyttäisi hitaasti, mutta varmasti kehittävän myös juoksunopeutta. Sen hieno puoli on siinä, että se mahdollistaa vastustajan haastamisen. Aina aikaisemmin tila kentällä on pallollisena pitänyt tehdä nopeilla ja järkevillä syötöillä, mutta nyt kun nopeus riittää jo 95%:lle vastustajista, niin poika saa tehtyä joukkueilleen ylivoimatilanteita henkilökohtaisilla suorituksilla. Ja sehän on äärimmäisen tärkeää joukkueen maalinteon kannalta. Ihan puhdas juoksunopeuskin on kehittämisen arvoinen, mutta pojan treenaamisessa keskitytään enempi suunnanmuutosnopeuteen ja pariin ensimmäiseen askeleeseen, jonka katsoisin olevan maksiminopeutta tärkeämpiä reikäpallopelissä.

yksinine
Posts: 125
Joined: 23.10.2011 19:05

Re: "Ajatuksen nopeus vai juoksunopeus"?.

Post by yksinine » 12.8.2015 22:28

Hieman riippuu siitä millä tasolla tätä peliä pelataan sekä ikä haitarista? Nopeutta tulisi kuitenkin tasosta riippumatta olla sen verran että jokainen vastapuolen pelaaja ei mene kiertämällä ohitse. Mitä nuoremmista pelaajista puhutaan niin sen suurempi merkitys nopeudella on, mitä vanhempiin ikäluokkiin mennään niin alkaa nämä nopeus erot hieman kaventumaan eikä nopudella saa enään sellaista etua kuin nuorempana.

Omia havaintoja/pohdintoja mitä on tullut vuosien varrella tehtyä niin sanoisin näitäkin tärkeämmäksi taidoksi rauhallisuuden ja ajatuksen itse pelistä (en niinkään ajatuksen nopeutta). Näillä tarkoitan että mitä tahansa tekeekin kentällä tekee sen sen verran rauhallisesti että suoritus on hyvä, esim on teoriassa täysin turha antaa hätäinen syöttö joka ei mene sinne minne pitää. Ajatuksen puolella taas on hyvä pitää ajatus koko ajan mukana omassa tekemisessä, etenkin sijoittumisessa kun pelataan pallottomana osapuolena. Pallollisena joukkueena ajatus kannattaa suunnata hieman eteenpäin, eli miettiä jo hieman aikaisemmin mitä tekee ennen kuin saa pallon ja jos ei palloa saakkaan miten se oma liike kentällä vaikuttaa vastustajan pelaajien liikkumiseen (pystytkö tekemään omalla liikkeellä tilaa toiselle joukkuetoverille). Toki salibandyssä on myös todella tärkeää pystyä soveltamaan lennosta asioita, eli tässä kohtaa tuo ajatuksen nopeus astuu voimaan, kaikkea kun ei tässä lajissa voi kuitenkaan pelata ennalta sovitun kaavan mukaan ja tilanteet usein tulevat nopeasti.

Omaa puulaaki porukkaa kun katsoo niin hieman jopa hirvittää tuo meidän puolustuspään pelaaminen. 10.Vuotta nuoremmat pelaajat joilla on mailataitoa sekä nopeutta huomattavasti enemmän kuin itselläni, ovat täysin pihalla siitä miten kentällä pitäisi sijoittua. Esim 2-1-2:sta pallottomana pelatessa laitahyökkääjät antaa paineen omassa puolustuskulmassa (jättäen oman miehen viivasta pitämättä). Nytkin tulee yksi peli mieleen jossa joukkue toveri kehaisi pelin jälkeen "eiks ollukki nyt hyvä peli", videolta sitten katselin kyseisen pelin ja vastustajan avaussyötöt tuli kaikki kyseisen pelaajan miehelle järjestään, jolloin aina 3-2 hyökkäys vastustajalle. Eli oliko tuo nyt sitten niin hyvä peli kyseisen henkilön kohdalta? Tuosta voidaan olla montaa mieltä.
Pallollisena joukkueena puolestaan tuntuu että ei osata liikkua kuin syvyyssuunnassa kentällä, eli poikittainen liike puuttuu kokonaan sekä pelipaikkoja ei osata vaihtaa saatika vaihtaa niitä niin että osattaisiin pelta jotain muuta paikkaa kuin sitä omaa kun pallo menetetään. Eli moni pelaa liian tunnollisesti sitä omaa pelipaikkaansa. Meidänkin porukasta löytyisi muutama todella huikea pelimies kun hieman kavet vain jaksaisi käydä läpi salibandyn teoriaa ja miettiä miten soveltaa sitä kentällä ollessaan.

Jos salibandyn tärkeintä taitoa miettii niin ehdottomasti joukkuepelaaminen!!! Eli mitä tahansa tehdäänkin niin ei olla itsekkäitä, ei ole väliä ketä sen maalin tekee kunhan jokainen pelaa peliä joukkueelle. Tämän kun jokainen ymmärtää joukkueesta niin pelit antavat huomattavasti enemmän kaikille kuin itsekkäissä joukkueissa pelatut pelit. Tarvitaan myös sitä yksilötaitoa mutta sitä ennen joukkue.

joolplox
Posts: 29
Joined: 25.1.2013 12:33

Re: "Ajatuksen nopeus vai juoksunopeus"?.

Post by joolplox » 28.8.2015 22:30

Jos nyt lähdetään siitä, että nopeus on hermostollinen ominaisuus. Tarkoittaa sitä, että se on hyvin liikeratariippuvaista. Ts. vaikka otat tuolta pikajuoksijan, niin ei se hirveän nopeasti etene salibandypalloa kuljettaen. Voidaan tietysti todeta, ettei hän ole välttämättä ikinä harjoitellut, joten otan vielä toisen esimerkin. Jokainen itse jotain lajia pelannut/harrastanut pystyy varmasti nimeämään omasta pelaamisestaan/suorituksestaan kohtia/liikkeitä/tilanteita, mitkä pystyy hoitamaan erityisen nopeasti ja/tai hyvin. Esimerkkinä joku harhautus, jonka liikeradan olet oppinut. Pikajuoksiaan vielä palatakseni, ei hän välttämättä pärjää nopeissa käännöksissä ja/tai suunnanmuutoksissa samoista syistä.

Alkuperäiseen kysymykseen vastatakseni, valitsisin varmasti ajatuksen nopeuden jo ihan siitäkin syystä, että aivot ohjaavat sitä koko pakettia. Tosin, kun salibandyssa ollaan vieläkin ihan liigatasoa myöden fyysisiltä ominaisuuksilta yläaste-ikäisten tasolla, niin ei tarvitse hirveästi mihinkään hienouksiin keskittyä. Valmennuksessa on ihan perus fysiikka, kausitukset ja muut ihan hukassa. Parannusta ei liene tulossa, ja ollaan amatööreinä aina ja ikuisesti. Muistaakseni oon tästä samasta jo jaaritellut jossain täällä, mutten muista missä. Tuli kirjoittaessa sellainen fiilis, että mähän olen kirjoittanut tätä samaa juttua joskus ennenkin.

Post Reply