Harjoitusmäärät

Yleistä keskustelua salibandysta.
Post Reply
DynamoAle
Posts: 5
Joined: 29.3.2015 22:06

Harjoitusmäärät

Post by DynamoAle » 23.4.2015 15:59

Tämän hetken kuumaperuna ennen kesää!!

Joukkueet ovat suurimmaksi osaksi tiiminsä kasanneet ja kohta aloitellaan kesäharjoittelua. Kuinka paljon salibandyssä esim. Liigajoukkueet reenaavat? Tai A, B , C junnut? Jos tavoitteena on siis liiga/divari tasolla menestyminen?

Ja jos jollain on lähdeaineistoihin linkkejä niin niitäkin saa laitella!

joolplox
Posts: 29
Joined: 25.1.2013 12:33

Re: Harjoitusmäärät

Post by joolplox » 23.4.2015 17:09

Kirjotitin tuohon toiseen ketjuun jo asiaa sivuavasti, mutta laitetaan nyt tännekkin. Salibandyssähän harjoittelu, jos sitä nyt siksi haluaa kutsua - on ihan vitsi. Kesähän on salibandyssä perinteisesti käytetty lomailuun, ja mikään ei varmasti nykymenolla muutu. Tämä harjoittelu, tai no harjoittelemattomuus on ihan yleinen ongelma liigatasoakin myöden. Otan nyt nimettömäksi esimerkiksi yhden kohtuullisesti pärjäävän divariseuran; kaudella harjoitukset pari kertaa viikossa, kesä omatoimisesti. Vastauksena tuohon kysymykseesi, niin nykytasolla salibandyliigassa pärjääminen ei riittävän lahjakkailta pelaajilta vaadi paljonkaan harjoittelua.

Kesällä voi kaikki taas ihmetellä, kun tuolla ollaan 5 kg levypainot käsissä tekemässä kuntopiiriä, ja toisena ääripäänä juostaan mäkeä ylös. Vierellä erikoisammattivalmentajatutkinnot suorittaneet piiskurit istuvat penkeillä, ja hykertelevät ensi kauden tulevaa menestystä. Suoraan sanottuna tässä harjoittelussa ei ole mitään järkeä. Jos salibandya halutaan kehittää kohti vakavasti otettavaan huippu-urheilua, tulisi myös harjoittelun ja pelaajien ominaisuuksien olla huippu-urheilulle ominaisella tasolla, mitä ne eivät miltään osin ole. Ylä-asteella olevat pojat on esimerkkinä fyysisiltä ominaisuuksiltaan monesti parempia, kuin salibandyn liigapelaajat, mikä on aika uskomatonta.

Jos nyt tuosta kesäharjoittelusta vielä jatkan niiden osalta ketkä sitä harrastavat. Tyypillisesti kesällä on tehty noin 1kk (kesäkuu) + 1kk (elokuu) jakso. Muitakin jakoja lienee käytetty, mutta tuo nyt ei ole se olennainen asia. Ensinnä, ei tuosta kesäharjoittelustakaan oikein mitään irtoa, kun ei ole minkäänlaisia pohjia lähteä harjoittelemaan. On ihan turha jauhaa, että kesällä tehdään pohjakunto, kun ei sitä siinä kuukaudessa pysty tekemään. Toinen asia tästä on jo mainittu mäkijuoksu, mitä voidaan käyttää esimerkkinä. Nuo kovat, lähelle maksimia menevät vedot ja mäkijuoksut on jo lähtökohtaisesti ihan turhia, koska 1. ei ole pohjaa, mille rakentaa ja 2. tämän tyyppisellä treenillä saadaan laskut myöhemmäksi kaudelle, osin kohdan 1. takia. Ihan alkoi turhauttaa, kun kirjoitin. Siitä syystä päätän tähän.

Salibändi
Posts: 648
Joined: 13.3.2009 18:58

Re: Harjoitusmäärät

Post by Salibändi » 23.4.2015 18:29

Pakko vastata itekin. Tuo, mitä joolplox sanoi pitää aika hyvin kutinsa. Mutta myös poikkeuksia löytyy. Suomestakin löytyy sellaisia joukkueita, missä oikeasti treenataan ammattimaisesti. Lisäksi muistakin vähemmän satsaavista jengeistä löytyy yksilöitä, jotka oikeasti elävät huippu-urheilijan tavoin. Kuitenkin näitä on liian vähän, että voitaisiin edetä vaikkapa ammattilaisurheilun suuntaan. Siitä olen samaa mieltä, että fyysinen harjoittelu on aika typerästi hoidettua monesti. Itse olen perehtynyt siihen miten muissa lajeissa huiput treenaavat ja tuntuu että salibandyssa mennään aika päin persettä. Punainen lanka tuntuu kokonaan puuttuvan fyysisestä harjoittelusta. Ja tosiaan liigaan asti voi päästä sillä, että sattuu pääsemään nuorena hyvään seuraan ja on tarpeeksi lahjakas. Omatoimista harjoittelua ei paljoa vaadita. Maajoukkue alkaakin olla jo semmoinen paikka, missä uskon, että täytyy oikeasti elää 24/7 urheilijana sinne päästäkseen.

Aika paha sanoa mitään yleispätevää määrää kesäharjoittelusta korkeammilla tasoilla, kun tosiaan vaihtelee joukkueittain paljon. Sanoisin, että aika yleinen sapluuna on kesällä tyyliin 3-4x/vko fysiikkaa ja/tai lajia. Siihen päälle vasemmalla kädellä suuniteltu omatoiminen ohjelma, mitä kukin tekee miten jaksaa.

joolplox
Posts: 29
Joined: 25.1.2013 12:33

Re: Harjoitusmäärät

Post by joolplox » 23.4.2015 19:36

Jatketaan nyt vielä tästä. Mitkä joukkueet harjoittelevat ammattimaisesti? Mitä ylipäänsä käsittää ammattimainen harjoittelu. Itse määrittelisin sen ammattilaissarjan pohjalta, jota ei ole olemassa. Otan nyt esimerkiksi Suomen mestari SPV:n. Tässä lähde/linkki, joka on tosin muutaman vuoden takaa, mutta ajaa asiansa. http://issuu.com/salibandyliitto/docs/l ... ndy_2_2013
Sivulla 36 lehti tietää kertoa, että SPV:n kovin tulos esim. cooperin testissä oli vain n. 3400 m. Peli ei suoranaisesti ratkea cooper-tulokseen, ja voidaan toki keskustella siitäkin, onko cooper-tulos ylipäänsä järkevä väline kestävyysominaisuuksien arviointiin - käytössä se ainakin on laajalti. Joka tapauksessa tuo 3400 on tuloksena keskinkertainen. Tavalliselle kuntoilijalle toki hyvä tulos, mutta nyt kyseessä pitäisi olla huippu-urheilija. Salibandyliigassa keskiarvo asettunee vielä 3000m alapuolelle. Juokseminen on kuitenkin kohtuullisen isossa asemassa tässä pelissä.

Voimaominaisuuksia ei varmaan edes tarvitsisi mainita - puuhelmet jne. Voima olisi kuitenkin ihan se perusominaisuus kaikkeen tekemiseen. Ja ei, se kuntopiiri ei ole voimaharjoittelua. Joka tapauksessa tähän harjoitteluun tarvitaan muutos, jos tavoitteena on oikeasti muuttaa sarjaa kovatasoiseksi. Jos verrataan salibandyliigassa pelaavia johonkin ammattilaissarjaan, niin ero fyysisissä ominaisuuksissa on todella iso. En osaa nykypäivän tilanteesta eri seurojen sisällä sanoa juuri mitään, mutta sarjan yleistä tasoa katsoessa voi jokainen tehdä omat päätelmänsä.

DynamoAle
Posts: 5
Joined: 29.3.2015 22:06

Re: Harjoitusmäärät

Post by DynamoAle » 3.5.2015 09:22

Niin että se on vielläkin aivan "lapsen kengissä" no pihkana. Olen sen kyllä aiemminkin huomannut kun esim. 1div. Playoffeihin nostetaan 15 vuotias lätkänpelaaja 3.kenttään ja se viellä pärjää!! Toisin päin ei onnistuisi ever!
Ja tuosta juoksusta, amu ahonen sitä on aina sanonut kun pojjaat oli sitä mieltä että pitäis enemmän mailareenejä.. "Se nyt vaan on niin että salibandyssä juostaan" ja allerkijoitan tämän myös täysin. Jos olet helvetin kovakuntoinen "yleispelaaja" että mailatekniikka ei niin hyvä mutta sijoitut aina oikein niin sillä pärjää jo pääsarjatasolla.
Lihaskuntoilua ei täälläkään suuntimilla reenata. Punttisali kertaviikkoon kesällä, muuten on pelkästään "peruskuntoa" tosin nyt on niin että pelkästään 3 VK omatoimijakso muuten ollaan "valmennuksen silmäin alla" 4 x viikossa reenit.
Joka paikassa taitaa olla ainainen resurssipula, ammattivalmentajia ei ole ja reenauksen laatuun puututaan vasta sitten kun ei jakseta juosta sitä 3000 cooperissa.

joolplox
Posts: 29
Joined: 25.1.2013 12:33

Re: Harjoitusmäärät

Post by joolplox » 15.6.2015 21:35

Niin, onhan täällä pääkaupunkiseudulla ainakin näitä ammattivalmentajatutkinnon (vai mikä se on nimeltään?) suorittaneita. Tietämys valmennuksesta taas on mitä on. Pääkaupunkiseudultakin kyllä löytyisi fysiikasta, harjoittelusta ja ihan perus anatomiasta riittävästi tietoa. Se varmasti saataisiin myös salibandyn piiriin, niin halutessa. Olen katsellut/kuunnellut niin monen ammattivalmentajan tekemisiä, etten tiedä miten päin pitäisi olla. Hyvin harvalla on oikeasti se tietämys ja pyrkimys siihen, että pelaajien ominaisuuksia oikeasti saataisiin vietyä eteenpäin ja sarjaa myös kovemmaksi.

Koska, kuten itsekin sanoit niin tilanne ei voi olla se, että muiden lajien puolelta on mahdollisuus kylmänä hypätä suoraan pelille. Joissain lajeissa tämä on tietysti mahdollista, mutta salibandy ja mainitsemasi jääkiekko eivät muodosta tällaista paria. Tällainen syö aika raskaasti lajin uskottavuutta.

DynamoAle
Posts: 5
Joined: 29.3.2015 22:06

Re: Harjoitusmäärät

Post by DynamoAle » 5.8.2015 15:17

Laitetaan tänne tämmöinen niin saadaan vähän osviittaa aiheen tiimoilta.

Eli reenaaminen kilpailukaudella

https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/han ... sequence=1

Täällä sisä-suomen alueella on havaittavissa ainakin 1.div. tasolla harjoitusmäärien ja laadun lisääntymistä. Johtuu varmaan joukkueiden keskinäisestä kilpailusta, joka kirittää joukkueita parempaan ja parempaan. Toki ollaan vielä kaukana ammattilaisuudesta, mutta tekemisen meininkiä näkyy ainakin paikallistasolla.

Post Reply