Nykyn valtakausi

Post Reply
User avatar
Times
Posts: 2292
Joined: 14.7.2003 19:01

Nykyn valtakausi

Post by Times » 14.11.2004 19:24

Tiedossa on ollut jo pidempään, että Oilers-luotsi Petteri Nykky astuu Tilanderin tilalle maajoukkueen peräsimeen. Nyt voisi olla aika esittää omia mietteitä tästä valinnasta ja siitä, miten homman täytyy muuttua Tilanderin ajoista.

Vaihtoehtoja mj:n päävalmentajaksi ei ollut montaa. Nykky oli käytännössä ainut mahdollinen tähän rooliin. SSV:n valmentaja Ahonen olisi voinut myös nousta ykköseksi, mutta luultavasti valinta kariutui hänen historiansa takia. Hänhän toimi Tilanderin tukena maajoukkueen kakkosvalkkuna. Tietääkö kukaan, jatkaako Ahonen valmennustiimissä?

Eniten ihmetystä Nykyn tapauksessa on herättänyt miehen päätös ottaa kaksoispesti: hän toimii sekä Oilersin että maajoukkueen päävalmentajana. Nykky perusteli päätöstään, sillä että näin tuntuma valmentamiseen säilyy, hän voi kokeilla taktiikoitaan useammin ja pystyy tarkkailemaan mahdollisia maajoukkuepelaajia lähempää.

Nykky saattaa olla oikeassa, mutta kolikossa on toinenkin puoli: tämä syö lajin uskottavuutta huippu-urheiluna. Jos jonkun suuren jalkapallomaan mj:n valmentaja toimisi samalla seurajoukkueen päävalmentajana, sitä pidettäisiin suuren luokan vitsinä.

Toisaalta tarvitseeko salibandyn esittää jotain, mitä se ei vielä ole? Jos kaksoispesti toimii ja tuottaa tulosta, onko yksi ja sama, mikäli lajin uskottavuus saa kolhun?

Mitä uutta Petteri Nykyn on tuotava valmennukseen, jotta Ruotsin MM-kisoista saataisiin kultainen mitali? Tilander ei pystynyt villitsemään kertaakaan joukkuetta sellaiseen hurmokseen, että Ruotsin kaataminen olisi onnistunut. Onko Nykystäkään siihen?
Don't Hassel The Hoff

Thierry
Posts: 1244
Joined: 28.7.2003 11:01
Location: Vantaa

Post by Thierry » 14.11.2004 22:18

Mielenkiintoinen juttuhan tämä on.

Tosiaankin, jos jonkun kovan luokan jalkapalloseuran manageri toimisi myös maajoukkuevalmentajana, niin asia olisi aika mielenkiintoinen. Ei olisi välttämättä paras mahdollinen ratkaisu.
Mutta salibandy on kuitenkin pieni laji ja hyvät päävalmentajavaihtoehdot ovat vähissä. Keväällä kun päävalmentajakeskustelua käytiin, pidin ainakin itse että ainoat(?) tarpeeksi hyvät vaihtoehdot olisivat Nykky ja Ahlstedt. Ahlstedtin välit liittoon eivät taida olla mitkään parhaat, ja kun piirit ovat pienet ja suomalaisten urheiluliittojen toiminnan tuntien oli turha edes odottaa Ahlstedtia päävalmentajaksi. Nykyn meriitit ovat kovat ja myös hänen arvostuksensa. En yksinkertaisesti, vaikka kuinka ajattelin, löytänyt muita vaihtoehtoja jotka täyttäisivät kriteerit (meriitit, lajitietämys, kokemus..) kuin Nykky ja Ahlstedt ja kun Ahlstedtin välit liittoon eivät ole taannoisen naisten kisojen episodin takia kovinkaan hyvät niin Nykyn valinta oli melko selvä.

Mutta, sitten asiaan. Nykyn rinnakkaistyö, hyvä vai huono? Jaa-a. Nykyn ympärillä toimivaa valmennustiimiä ei ole taidettu edes valita tai julkistaa vielä, mutta aika paljon homma on kiinni nimenomaan siitä että millainen on Nykyn valmennustiimi maajoukkueessa. Itse esimerkiksi lähtisin kasaamaan kolmikkoa, johon kuuluisi Nykyn lisäksi kaksi henkilöä ja he vastaisivat paljon myös pelaajaskouttauksesta. Toisella olisi kokemusta pelaamisesta huipputasolla sekä valmennuksesta ja kolmannellakin ainakin jommasta kummasta. Nämä kaksi henkilöä vastaisivat eniten pelaajien seurannasta, ja he eivät toivottavasti olisi liiga- tai divariseurojen valmennusryhmissä. Vaikka kumpikaan tästä kaksikosta ei olisi toimeltaan ja nimikkeeltään APUVALMENTAJA (jalkapallon seuraavat tietävät varmasti assistant manager -nimikkeen), vaan he täydentäisivät valmennustiimiä Nykyn ympärillä, niin henkilökemioiden on silti toimittava ja Nykyn pitäisi tuntea toivottavasti ainakin toinen näistä henkilöistä (toisinsanoen omata kokemusta hänen kanssa työskentelystä) ja hänellä olisi oltava Nykyn luottamus. Eri lajeista maailmalla löytyy ihan liikaa esimerkkejä siitä, kun kaksi tai kolme valmentajaa, jotka eivät tunne toisiaan, laitetaan vastaamaan pääasiallisesta joukkueen valmentamisesta.

Toivottavasti valmennustiimi -kysymyksessä pallo annetaan Nykylle: Nykky saa toivottavasti itse valita valmennustiiminsä.

Tässä oli siis omia ajatuksiani, mielipiteitä ja kannan ottoja.. toivottavasti niitä saadaan myös muilta forumilaisilta!
"Yks toimittaja sano mulle et me soitetaan keikoilla playbäkkinä, se toimittaja on ite playbäkki" -Matti Nykänen

koutsi
Posts: 9
Joined: 2.9.2004 23:19

Post by koutsi » 15.11.2004 21:59

Ainakin liiton sivuilla ilmoitetaan miesten maajoukkueen kohdalla valmennuskolmikoksi Nykky, Ahonen ja Jäntti. Eli Nykky on hommannut entisen ja nykyisen kakkoskoutsinsa mukaan maajoukkueeseen. Ainakin luulisi henkilökemioiden toimivan tässä kokoonpanossa kun valmentajat tuntevat toistensa ajatusmaailmoja suhteellisen hyvin.

Nykyn kaksoisrooli on siinä suhteessa ymmärrettävä, että maajoukkueella on erittäin vähän pelejä kauden aikana. Valmentajat toimivat erittäin paljon omien tuntemustensa mukaan, riippuen mitä pelissä tapahtuu. Tämä "taito" vaatii jatkuvaa harjoittamista. Jos maajoukkue pelaa alle 10 peliä MM-kisojen välillä niin se ei riitä alkuunkaan. Valmentajan tulee yhtälailla pelaajaan verrattuna harjoittaa omaa rooliaan onnistuakseen omassa hommassaan.

Omien tietojeni mukaan Nykyn rooli tulee muuttumaan Oilersissa tämän kauden jälkeen. Tämä kausi siis mennään Nykyn johdolla, mutta ensi kaudella hänestä pitäisi tulla Oilersin kakkosvalmentaja. Tarkkaa tietoa kuka tulee olemaan ykkönen minulla ei ole, mutta loogisen ajattelutyön pohjalta voisi kuvitella, että Jäntti saa näytönpaikan miesten liigajoukkueen päävalmentajana.

Käsittääkseni valmennuskolmikko on jo harjoitellut tällä kaudella yhdessä toimimista valmennuksessa. Eräässä Oilersin kotipelissä Ahonen puhui radiopuhelimen avustuksella Jäntin kanssa kesken peliä. En istunut vieressä joten en voi varmasti sanoa mitä kaikkea he keskustelivat, mutta kuulopuheiden mukaan Ahonen olisi myös neuvojakin jaellut vaihtopenkille. Jos tätä pitkälle miettii niin Ahonen on toiminut peräti kolmoisroolissa: SSV:n päävalmentaja, maajoukkueen kakkonen ja "Oilersin kolmonen". :wink: Pitäähän toikin toiminta testata jossain vaiheessa, mutta pikkusen mietityttää sen testaaminen liigapelissä.

Se mitä itse kaipaan uudelta valmennukselta olisi pelaajapakan uudistaminen. Tilander oli minusta jämähtynyt paikalleen tiettyjen pelaajien kanssa ja tuntui, että rohkeus ei riittänyt ottamaan uusia huipulle nousseita pelaajia mukaan. Ruotsin pelaajamateriaali on tällä hetkellä meitä edellä ja muut maat tuntuvat ottavan pikku hiljaa meitä kiinni. Tärkeintä olisi saada kasattua seuraaviin kisoihin JOUKKUE, eikä laumaa pelaajia. Joukkueeseen pitää saada roolitukset onnistumaan (tässä Tilander ei missään vaiheessa onnistunut), ja uskaltaa ennakkoluulottomasti ottaa myös uusia pelaajia mukaan toimintaan. Pelillisesti uskon maajoukkueen pelaavan pitkälti Oilersin ja SSV:n pelityylillä (sinänsä hyvä asia, nimittäin parhaimmillaan erittäin nautittavaa katsottavaa).

Thierry
Posts: 1244
Joined: 28.7.2003 11:01
Location: Vantaa

Post by Thierry » 15.11.2004 23:17

koutsi wrote:Tilander oli minusta jämähtynyt paikalleen tiettyjen pelaajien kanssa ja tuntui, että rohkeus ei riittänyt ottamaan uusia huipulle nousseita pelaajia mukaan.
Sama juttu kuin Antti Muurisella. Kun tuloksellisesti ei mennä eteenpäin vaikka pitäisi ja joukkue ei pelaa taitojensa mukaisesti, niin epävarmalla ja huonon itsetunnon omaavalla valmentajalla tulos on loppuen lopulta juuri tuo.
"Yks toimittaja sano mulle et me soitetaan keikoilla playbäkkinä, se toimittaja on ite playbäkki" -Matti Nykänen

jeejee
Posts: 536
Joined: 18.7.2003 23:51

Post by jeejee » 16.11.2004 17:51

koutsi wrote:Nykyn kaksoisrooli on siinä suhteessa ymmärrettävä, että maajoukkueella on erittäin vähän pelejä kauden aikana.
Tuosta asiasta kuulin hauskan kommentin, en sitten tiedä jutun todenperäisyydestä.

Koska Nykyn toimiminen Oilersin päävalmentajana uhkasi olla este valinnalle, niin sieltä ilmoitettiin että jos se siitä on kiinni, niin pannaan paperille että Nykky on kakkosvalmentaja tai vaikka huoltaja. Sehän on vain joukkueen oma asia jos huoltaja sattuu vaihtoaitiossa ollessaan neuvomaan ja ohjeistamaan joukkueen peliä :-)

junk7
Posts: 406
Joined: 5.2.2004 16:48
Location: Helsinki

Nykky valinnut joukkueen...

Post by junk7 » 29.11.2004 17:33

Nykyn valitsema jengi 18.12 käytävään maajoukkuetapahtumaan:

Pelaaja Seura Ottelut Pisteet

Maalivahdit:
1 Pekka Nieminen 25 Classic, Tampere 6 0+0
30 Henri Toivoniemi 28 AC HaKi, Vantaa 25 0+0

Puolustajat:
3 Tatu Väänänen 21 Josba, Joensuu 12 3+4
6 Tero Tiitu 22 Espoon Oilers 35 8+9
7 Jouni Vehkaoja 23 Kirkkonummi Rangers 8 0+1
15 Kari-Matti Ratsula 22 SSV, Helsinki 10 1+1
19 Vesa Punkari 27 Gunners, Tampere 68 23+11

Hyökkääjät:
10 Santtu Manner 26 SSV, Helsinki 9 2+3
13 Sami Nyman 23 Classic, Tampere 7 6+5
16 Jari-Pekka Lehtonen 28 SSV, Helsinki 83 11+39
17 Mikko Kohonen 25 Happee, Jyväskylä 5 0+0
18 Sami Mattila 33 Classic, Tampere 8 2+2
20 Lasse Salminen 24 Classic, Tampere 0 0+0
23 Mikael Järvi 27 SSV, Helsinki 49 31+16
24 Petri Manninen 26 Happee, Jyväskylä 0 0+0
28 Jani Kukkola 18 Tapanilan Erä, Helsinki 0 0+0
29 Mika Kohonen 27 Happee, Jyväskylä 71 42+76

Päävalmentaja: Petteri Nykky
Valmentaja: Mika Ahonen
Valmentaja: Juha Jäntti
Joukkueenjohtaja: Hexi Arteva
Huoltaja: Petri Kanter

________________

Paljon uusia kokeiluja näyttäs olevan. Ja mukana mm. Erän Jani Kukkola. Hyvä, että saa näyttöpaikan maajoukkueessa. On toi aika kova jengi vaikka ei siinä ihan kaikkia parhaita olekkaan. Eikä tarvitse olla sillä nyt varmasti kokeillaan vaan uusia pelaajia ja ketjuja. Ruotsilla joukkueessaan 11 uutta pelaajaa.

Onko tarkempaa tietoa millainen "maajoukkuetapahtuma" on kyseessä?

smuli
Site Admin
Posts: 1787
Joined: 13.4.2003 12:48
Location: Kolmas Kivi Auringosta
Contact:

Re: Nykyn valtakausi

Post by smuli » 29.11.2004 19:45

Times wrote: Eniten ihmetystä Nykyn tapauksessa on herättänyt miehen päätös ottaa kaksoispesti: hän toimii sekä Oilersin että maajoukkueen päävalmentajana. Nykky perusteli päätöstään, sillä että näin tuntuma valmentamiseen säilyy, hän voi kokeilla taktiikoitaan useammin ja pystyy tarkkailemaan mahdollisia maajoukkuepelaajia lähempää.
Eikös jääkiekossa ole parikin kertaa viime vuosina käynyt niin, että HIFK:n valmentaja on toiminut samaan aikaan maajoukkueen päävalmentajana.

Salibandyssä kyllä ymmärrän täysin tämän ratkaisun, sillä maajoukkueella on todella vähän otteluita ja pelkästään sen valmentamisella ei kyllä ammattitaito kartu, pelituntumasta puhumattakaan. Tosin, eri valmentajilla on niin erilaiset tavat hoitaa valmennuspuoli. Ehkä tästä tulee piristysruiske maajoukkueen toimintaan. Viime aikoina ei ole kovin putkeen mennyt ...

Ja kyllähän se nyt nähtiin viime aikoina, ettei se hammaslääkäri saanut oikein mitään tehtyä ja sukellusta tuli esim. viime mm-skaboissa sveitsissä.

Toivottavasti Nykky saa sitten lippulaivamme purjehtimaan kunnolla. Jos vaikka otettaisiin seuraavissa kisoissa mestaruus!

Hyvä suomi! :suomi:
---
Matti Nykänen: "Mieluummin poljen omaa mopoani! Mun ei tartte ku tervehtiä noita varpusia, niin ne luulee olevansa puoliksi kihloissa mun kanssa!"

Thierry
Posts: 1244
Joined: 28.7.2003 11:01
Location: Vantaa

Re: Nykky valinnut joukkueen...

Post by Thierry » 29.11.2004 21:34

junk7 wrote: Paljon uusia kokeiluja näyttäs olevan. Ja mukana mm. Erän Jani Kukkola. Hyvä, että saa näyttöpaikan maajoukkueessa. On toi aika kova jengi vaikka ei siinä ihan kaikkia parhaita olekkaan. Eikä tarvitse olla sillä nyt varmasti kokeillaan vaan uusia pelaajia ja ketjuja. Ruotsilla joukkueessaan 11 uutta pelaajaa.
Yhtään kotiinpäin vetämättä, mutta.. missä on Perttu Raitala?
"Yks toimittaja sano mulle et me soitetaan keikoilla playbäkkinä, se toimittaja on ite playbäkki" -Matti Nykänen

junk7
Posts: 406
Joined: 5.2.2004 16:48
Location: Helsinki

Post by junk7 » 29.11.2004 21:36

Niin sitä mäkin vähän mietin, ois kuulunu kyllä jengiin! Uskon, että jos jatkaa samaan tahtiin niin pääsee kyllä ens kerralla näyttämään, kun on näitä "kokeilu" pelejä.

User avatar
Times
Posts: 2292
Joined: 14.7.2003 19:01

Re: Nykyn valtakausi

Post by Times » 29.11.2004 23:48

smuli wrote:Eikös jääkiekossa ole parikin kertaa viime vuosina käynyt niin, että HIFK:n valmentaja on toiminut samaan aikaan maajoukkueen päävalmentajana.
Näin ole tapahtunut ainakaan viime vuosina. Saatoit sekoittaa siihen, että Aravirta toimii sekä IFK:n koutsina että myös nuorten maajoukkueen päävalmentajana. Aravirta nimenomaan halusi jatkaa junioreiden kanssa, kun jätti A-maajoukkuetehtävät.
Don't Hassel The Hoff

HIFK
Posts: 1305
Joined: 30.11.2003 22:08
Location: Stadi

Post by HIFK » 30.11.2004 00:12

Jos tuohon kokeilu mielessä lähetään, niin olishan Nykky voinut kokeilla Olkkosta lisä pelaajana tai JP:n tilalla, kun JP:llä on aika vahvat näytöt.
Olkkonen maajoukkueeseen!
-Viva La España!-

smuli
Site Admin
Posts: 1787
Joined: 13.4.2003 12:48
Location: Kolmas Kivi Auringosta
Contact:

Re: Nykyn valtakausi

Post by smuli » 30.11.2004 11:16

Times wrote:
smuli wrote:Eikös jääkiekossa ole parikin kertaa viime vuosina käynyt niin, että HIFK:n valmentaja on toiminut samaan aikaan maajoukkueen päävalmentajana.
Näin ole tapahtunut ainakaan viime vuosina. Saatoit sekoittaa siihen, että Aravirta toimii sekä IFK:n koutsina että myös nuorten maajoukkueen päävalmentajana. Aravirta nimenomaan halusi jatkaa junioreiden kanssa, kun jätti A-maajoukkuetehtävät.
No niinhän se olikin. Siellä se tulevaisuus lepää, nuorisossa. Kiitoksia korjauksesta. Ei vanha enää muista. ;)
---
Matti Nykänen: "Mieluummin poljen omaa mopoani! Mun ei tartte ku tervehtiä noita varpusia, niin ne luulee olevansa puoliksi kihloissa mun kanssa!"

User avatar
Times
Posts: 2292
Joined: 14.7.2003 19:01

Post by Times » 26.4.2006 16:30

Petteri Nykyn valtakausi jatkuu.

Nykky on tehnyt jatkosopimuksen ja toimii Suomen maajoukkueen päävalmentajana vuoden 2008 Tshekin kisoihin saakka.

Huomionarvoista on se, että kahden vuoden kuluttua Petteri Nykky voi toimia myös seuratasolla päävalmentajana toisin kuin tällä kaudella.
Uusi maajoukkueen päävalmentajasopimus antaa mahdollisuuden toimia myös seurajoukkueen päävalmentajana. Aiempi sopimus esti tämän.
- Lupa myönnettiin siksi, että yhdistelmä mahdollistaa valmentamisen täysipäiväisesti. Maajoukkueen osalta tapahtumien määrä ei ole oleellisesti noussut. Maajoukkue- ja seuravalmentaminen pitää valmentajan tuntuman työhön paremmin, perustelee SSBL:n valmennuspäällikkö Jari Oksanen maajoukkuevaliokunnan tekemää ratkaisua.

http://www.salibandyliiga.fi/ajankohtai ... 901&alue=1

Tepi-74
Posts: 1717
Joined: 10.12.2004 00:21
Location: Espoo/Karjalohja
Contact:

Post by Tepi-74 » 26.4.2006 18:11

Mukavaa,että Nykky jatkaa maajoukkueen päävalmentajana....Saa nyt rauhassa valmentaa,kun tietää jatkavansa.
Hymy on kuin bumerangi
-palautuu useimmiten lähettäjälleen! :)

Siispä hymyile! :D

Kingis
Posts: 47
Joined: 20.4.2005 16:01

Post by Kingis » 27.4.2006 14:41

Huomionarvoista on se, että kahden vuoden kuluttua Petteri Nykky voi toimia myös seuratasolla päävalmentajana toisin kuin tällä kaudella.

Käsittääkseni Nykky toimii jo tulevalla kaudella Oilersin päävalmentajana.

Post Reply